Στοιχεία επικοινωνίας:  

 

Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων

Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

1413 Λευκωσία

Αρ. Τηλ.:(357) 22 803100

Αρ. Φαξ: (357) 22 675019

www.pio.gov.cy/wdd/

 

Το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων λειτούργησε αρχικά το 1896 ως Κλάδος του Τμήματος Δημοσίων Έργων, με αρμοδιότητα την ύδρευση και άρδευση. Το 1939 μετατράπηκε σε ξεχωριστό Τμήμα με την ονομασία “Τμήμα Υδατοπρομηθειών και Αρδεύσεων” και το 1954 μετονομάστηκε σε “Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων”, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1960, με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάχθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και αναδιοργανώθηκε σε διάφορες Υπηρεσίες με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υδατικής πολιτικής του νεοσύστατου κυπριακού κράτους.

Το Τμήμα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της υδατικής πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με σκοπό την ορθολογιστική ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων της Κύπρου. Στα πλαίσια αυτά, οι αρμοδιότητες του καλύπτουν ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα, που περιλαμβάνει:

α) Συλλογή, επεξεργασία, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση υδρολογικών, υδρογεωλογικών, γεωτεχνικών και άλλων στοιχείων, απαραίτητων για τη μελέτη, τη συντήρηση και την ασφάλεια των αναπτυξιακών έργων.

β) Μελέτη, σχεδίαση, εκτέλεση, λειτουργία και συντήρηση έργων υποδομής, όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά, υδρευτικά και αποχετευτικά δίκτυα, διυλιστήρια νερού, μονάδες επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων και μονάδες αφαλάτωσης νερού.

γ) Προστασία των υδατικών πόρων από τις μολύνσεις και τις ρυπάνσεις του περιβάλλοντος.

Η οργάνωση του Τμήματος άλλαξε βασικά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαιρείται στις πιο κάτω Υπηρεσίες: Υδατικών Πόρων, Υδρολογίας, Προγραμματισμού, Μελετών και Σχεδίασης, Προγραμματισμού και Μελετών Τοπικών Έργων, Κατασκευών, Διαχείρισης, Λειτουργίας και Συντήρησης Κυβερνητικών Υδρευτικών Συστημάτων, Λειτουργίας και Συντήρησης Αρδευτικών 'Εργων, Τηλεμετρίας, Αποχετεύσεων και Ανακύκλωσης και Ηλεκτρομηχανολογίας. Το Τμήμα διαθέτει, επίσης, σχεδιαστήριο, φωτογραφικό εργαστήριο, κλάδο τοπογραφίας, αποθήκη υλικών και μηχανημάτων, καλά εξοπλισμένα εργαστήρια εδαφομηχανικής και βιβλιοθήκη. Έχει, επίσης, τέσσερα Επαρχιακά Γραφεία από ένα στις πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο για τις αντίστοιχες επαρχίες και ένα στη Λάρνακα που καλύπτει και την επαρχία Αμμοχώστου.

Το Τμήμα στελεχώνεται από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με ευρεία επαγγελματική κατάρτιση, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί 'Αρδευσης, Υδρολόγοι, Υγειονομικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι / Μηχανολόγοι, Γεωλόγοι και Χημικοί. Απασχολεί, επίσης, τακτικούς και έκτακτους εργάτες όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα εργοδοτεί κατά καιρούς εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών και Συμβούλους Μηχανικούς διαφόρων Οίκων.