Sustainable Construction in Public and Private Works through IPP approach

LIFE05 ENV/GR/000235
 
line decor
  
line decor

 

 
 
Καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του SUSCON

Εταίροι:

 
 

Συνοπτική περιγραφή του προφίλ των συνεργατών:

 

ΕΜΠ

Η μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί μια εκπαιδευτική και ερευνητική μονάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η μονάδα έχει αναπτύξει συνεργασίες με άλλα Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους, τοπικούς και ιδιωτικούς φορείς, έχοντας ως στόχο την προαγωγή της παιδείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Οι τομείς που εστιάζεται το ενδιαφέρον της μονάδας είναι: 
  • Τεχνολογίες αντιρρύπανσης  
  • Επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων  
  • Διαχείριση επικινδύνων, βιομηχανικών και οικιακών απορριμμάτων  
  • Διαχείριση ρευμάτων αποβλήτων ειδικού τύπου (απόβλητα από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις)  
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών  
  • Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας   
  • Θερμική Επεξεργασία Αποβλήτων
  • Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων
  • Ανάλυση Κύκλου Ζωής
     

ΕΔΡΑΣΗ

Ο Όμιλος Εταιρειών ΕΔΡΑΣΗ οφείλει τη δημιουργία του στο Χριστόδουλο Ψαλλίδα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 ξεκίνησε τη δράση του στα τεχνικά έργα, στη Λαμία και καθιερώθηκε ως "ο ειδικός για τα δύσκολα έργα".

Στις επιτυχίες του περιλαμβάνονται:
  • η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών
  • η κατασκευή της πρώτης θεμελίωσης σε πασσάλους
  • η απόφαση της εξειδίκευσης στα ειδικά γεωτεχνικά έργα
Στα χρόνια που ακολούθησαν, σημεία - σταθμούς στην εξέλιξη του Ομίλου, αποτέλεσαν:
  • το 1974, που η μητρική εταιρεία απέκτησε το όνομα ΕΔΡΑΣΗ
  • η μεταβίβαση της διοίκησής της στη δεύτερη γενιά
  • το 1981, χρονιά που μετατράπηκε σε ανώνυμη
  • το 1994, που η εταιρεία εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Την τελευταία δεκαετία, ο Όμιλος της ΕΔΡΑΣΗΣ αναπτύσσεται συνεχώς, ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητές του. Σήμερα, είναι μία συμπαγής επιχειρηματική δύναμη, που συμμετέχει στα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα κι έχει σημαντική εμπειρία σε αγορές του εξωτερικού.

 

ΕΠΤΑ

Η ΕΠΤΑ ΕΠΕ ιδρύθηκε το 1995 από μηχανικούς και επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, πάνω σε θέματα μηχανικής περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται σήμερα από τις πρωτοπόρες εταιρείες του τομέα της. Οι δραστηριότητες της ΕΠΤΑ καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων, όπως:

- Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων
- Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων & Ανακύκλωση
- Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων
- Περιβαλλοντική Διαχείριση & Βιομηχανία
- Οικολογικές Προμήθειες
- Ατμοσφαιρική Ρύπανση
- Καταπολέμηση Θορύβου
- Βιώσιμη Αστική & Περιφερειακή Ανάπτυξη
- Εξοικονόμηση Ενέργειας & Προστασία Κλίματος

Πάνω στις θεματικές αυτές, η ΕΠΤΑ έχει αναπτύξει συνεργασίες με Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβούλου, όπως είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων Κοινοτικών και Ελληνικών πιλοτικών προγραμμάτων, η προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, η εκπόνηση τεχνικών και οικονομικοτεχνικών μελετών για έργα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος, η πιστοποίηση και περιβαλλοντική κατάρτιση επιχειρήσεων και οργανισμών σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, καθώς και η συνεχής στήριξη της συμμετοχής φορέων και επιχειρήσεων σε Κοινοτικές και Εθνικές χρηματοδοτήσεις. Στα πλαίσια αυτά, η ΕΠΤΑ συνεργάζεται με οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, όπως φορείς τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Η σημαντική ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση της ΕΠΤΑ εκδηλώνεται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός μεγάλου πλήθους Κοινοτικών Προγραμμάτων Επίδειξης (demonstration projects), όπως και Προγραμμάτων Εφαρμογής Νέων Πολιτικών στους τομείς δραστηριότητάς της.
Η λειτουργία της ΕΠΤΑ ΕΠΕ και η διαχείριση των έργων και προγραμμάτων που αναλαμβάνει, βασίζονται σε ένα σύγχρονο Project Management και στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001/2000 που εφαρμόζει. Κατά την υλοποίηση των έργων, μελετών και προγραμμάτων της εταιρείας αναπτύσσονται διαδικασίες για τον ποιοτικό έλεγχο των παραδοτέων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, με στόχο την ικανοποίηση των πελατών και των συνεργατών της. Παράλληλα, βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού η εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 14001, με στόχο την περιβαλλοντικά φιλική λειτουργία της εταιρείας.

 

UCY

Το Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι δημόσιο ίδρυμα και είναι το γνωστότερο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα της χώρας, ενώ διοικείται από το Συμβούλιο και τη Σύγκλητο. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι ένα από τα τέσσερα τμήματα της πρόσφατα ανανεωμένης πολυτεχνικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Τμήμα παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι κύριες δραστηριότητες καλύπτουν την ανάπτυξη συστημάτων για την πρόληψη και τον έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων, την ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων σχετικά με την παραγωγή στερεών αποβλήτων (δημοτικών και βιομηχανικών) και βιομηχανικών λυμάτων, την ανάπτυξη των κατάλληλων σχεδίων για την ολοκληρωμένη διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων και άλλων ρευμάτων αποβλήτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, η ανάπτυξη κατάλληλων σχεδίων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των επιβλαβών αποβλήτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ανάλυση κύκλου ζωής,  ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών, κ.λπ. Το Τμήμα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με Υπουργεία και κυβερνητικούς εκπροσώπους καθώς επίσης και με πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

 

CYBARCO

Η Cybarco Ltd είναι μια από τις μεγαλύτερες Εταιρείες Κατασκευών και  Ανάπτυξης Ακινήτων στην Κύπρο, και μέλος του Ομίλου Λανίτη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1945, ξεκίνησε ως κατασκευαστική εταιρεία με σημαντικά τεχνικά και οικοδομικά έργα. Η εταιρεία είχε σημαντική συμμετοχή στην ανάπτυξη της σύγχρονης Κύπρου. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή κατασκευαστική και ανάπτυξης γης εταιρεία με δραστηριότητες σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στον κατασκευαστικό τομέα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Κύπρο, Ελλάδα, Μπαχρέιν και Κατάρ. Οι κυριότερες εργασίες της στον τομέα αυτό αφορούν την οδοποιία, αποχετευτικά συστήματα, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, φράγματα, αεροδιάδρομους, γκόλφ και παραθεριστικά συγκροτήματα. H Cybarco Ltd. έχει αναλάβει έργα όπως συγκρότημα σπιτιών, γραφείων και δημόσια κτίρια. Η συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση των κατασκευαστικών τεχνικών και των μηχανημάτων, καθώς επίσης και ο αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος, διασφαλίζουν τη φήμη της Cybarco για συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας προϊόντων. Το τμήμα Ανάπτυξης Γης, προσφέρει ακίνητα στην Κύπρο και Ελλάδα.  Η γκάμα των προϊόντων της αποτελείται από εμπορικά κτίρια, άνετες οικιστικές μονάδες, μοναδικά έργα αναψυχής στην παραλία ή στην εξοχή και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό έργο γκόλφ.  Η εταιρεία έχει γραφεία πωλήσεων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, καθώς επίσης και στο Λονδίνο, Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη και Μόσχα.  Επιπρόσθετα, η Cybarco διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο αντιπροσώπων σε όλο τον κόσμο το οποίο υποστηρίζει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα από τον κατασκευαστικό τομέα και τον τομέα ανάπτυξης γης, η εταιρεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επέκταση των εργασιών της, άρχισε να δραστηριοποιείται και στο τομέα των  αυτοχρηματοδοτούμενων έργων (BOT & PFI).

 

 

ETEK

Τo Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και οργανισμός όλων των Κυπρίων Μηχανικών. Ιδρύθηκε με το Νόμο 224/1990, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αιρετή Διοίκηση. Έχει γραφείο και Υπηρεσία αναγκαία για την προώθηση των σκοπών του.

Διοίκηση Επιμελητηρίου: Το Επιμελητήριο Διοικείται από τριακονταμελές Γενικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται κατ’ ευθείαν από τα μέλη του ΕΤΕΚ, ανά τριετία. Το Γενικό Συμβούλιο εκλέγει από τα μέλη του, τον Πρόεδρο,  Α’ Αντιπρόεδρο, Β’ Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Γενικό Ταμία και τέσσερα  άλλα μέλη που απαρτίζουν τη Διοικούσα Επιτροπή.  Η Διοικούσα Επιτροπή είναι το εκτελεστικό και συντονιστικό όργανο του Επιμελητηρίου για την υλοποίηση της πολιτικής του, όπως αυτή διαμορφώνεται από το Επιμελητήριο.

Σκοποί και Αρμοδιότητες: Το ΕΤΕΚ έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους διάφορους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της μηχανικής και της τεχνολογίας γενικά και την ανάπτυξη τους για αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Δημοκρατίας.

Κλάδοι Μηχανικής Επιστήμης: Οι ειδικότητες Μηχανικής Επιστήμης, στις οποίες εγγράφονται τα μέλη ΕΤΕΚ είναι οι ακόλουθες:

(α)      αρχιτεκτονική περιλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής τοπίου

(β)      πολιτική μηχανική περιλαμβανομένης της μηχανικής τοπίου

(γ)     μηχανολογική μηχανική

(δ)      ηλεκτρολογική μηχανική

(ε)      ηλεκτρονική μηχανική περιλαμβανομένης της μηχανικής της πληροφορικής

(στ)    χημική μηχανική

(ζ)      μηχανική μεταλλείων και εφηρμοσμένης γεωλογίας

(η)      αγρονομική-τοπογραφική μηχανική

(θ)      επιμέτρηση και εκτίμηση γης

(ι)       πολεοδομία-χωροταξία

(ια)     κάθε άλλη ειδικότητα της μηχανικής επιστήμης που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του Επιμελητηρίου, ως κλάδος μηχανικής επιστήμης για τους σκοπούς του παρόντος Νόμου.

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

Ο κύριος τεχνικός και επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος είναι το ΕΜΠ ενώ πέντε ακόμα εταίροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για την υλοποίηση του προγράμματος μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, κατασκευαστικών εταιριών, τεχνικών συμβούλων και ενώσεων έχει συσταθεί.