Συχνές ερωτήσεις ατόμων που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον κάδο
1. Γιατί να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο κάδο; Χρησιμοποιώντας τον κάδο οικιακής κομποστοποίησης, αντί να τοποθετείς τα απόβλητα από την κουζίνα στο συνηθισμένο κάδο και να τα μαζεύει η Υπηρεσία του Δήμου και να τα οδηγεί σε χώρο ταφής αποβλήτων, τα αξιοποιείς παράγοντας ένα προϊόν το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις στην αυλή ή τον κήπο σου. Δηλαδή, από τα απόβλητα παράγεις ένα χρήσιμο προϊόν.
2. Πώς μετατρέπονται τα απόβλητα της κουζίνας σε χρήσιμο υλικό; Τα απόβλητα της κουζίνας μετατρέπονται σε χρήσιμο υλικό μέσω μιας διαδικασίας αερόβιας επεξεργασίας τους που λέγεται κομποστοποίηση. Είναι η ίδια διαδικασία που γίνεται στη φύση (π.χ. η φυσική αποσύνθεση των φύλλων και των φυτών στο έδαφος), μόνο που με τη χρήση του κάδου γίνεται πολύ πιο γρήγορα και ελεγχόμενα.
3. Πού μπορώ να τοποθετήσω τον κάδο; Τον κάδο μπορείτε να τον τοποθετήσετε είτε στην κουζίνα σας είτε στη βεράντα σας είτε σε οποιοδήποτε άλλο στεγασμένο χώρο.
4. Τι χώρο καταλαμβάνει ο κάδος; Οι διαστάσεις του κάδου είναι περίπου παρόμοιες με αυτές ενός συνηθισμένου κάδου συλλογής οικιακών απορριμμάτων.
5. Πόσος χρόνος απαιτείται καθημερινά για να λειτουργήσω τον κάδο; Σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που απαιτείται για να ρίξετε τα απορρίμματά σας στο συνηθισμένο κάδο απορριμμάτων.
6. Ο κάδος θα έχει οσμές; Εάν λειτουργεί σωστά και με χρήση των κατάλληλων προσθέτων, δεν υπάρχουν οσμές.
7. Ο κάδος είναι ασφαλής στη χρήση;
Ο κάδος είναι απόλυτα ασφαλής, λειτουργεί χωρίς ηλεκτρική παροχή και είναι εύκολος στη χρήση.
8. Κατά τη λειτουργία του κάδου, θα χρησιμοποιώ χημικά; Όχι, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά. Εκτός από τα υπολείμματα κουζίνας βάζετε στον κάδο και πριονίδι (για να γίνεται καλύτερα η διαδικασία) και φυσικό υλικό (ζεόλιθος) για να απορροφά τις οσμές και να δίνει καλύτερο προϊόν. Ακόμη, στον κάδο μπορείτε να τοποθετείτε και ξερά φύλλα από τα λουλούδια στις γλάστρες ή τον κήπο σας για να μετατραπούν και αυτά σε χρήσιμο προϊόν.
Συχνές Ερωτήσεις Χρηστών
9. Τι διατροφικά υπολείμματα μπορώ να ρίχνω μέσα στον κάδο; Μέσα στον κάδο κομποστοποίησης πετάμε διατροφικά υπολείμματα, μερικά από τα οποία είναι:
στυμμένες 'κούπες' από λεμόνια, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή,
φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μήλα, καρπούζια, λάχανα, χορταρικά κ.ά.,
'μουχλιασμένο' ή 'ξερό' ψωμί,
'ξερά' φύλλα από τα λουλούδια στις γλάστρες της βεράντας,
'αποφάγια' που δεν καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος,
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα διατροφικά υπολείμματα τα ρίχνουμε στον κάδο αφού πρώτα τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια (περίπου 2-4 εκατοστά).
10. Τι διατροφικά υπολείμματα ΔΕΝ πρέπει να ρίχνω στον κάδο; Μέσα στον κάδο δεν πρέπει να πετάμε:
κρέας,
κόκαλα από κοτόπουλο, μπριζόλες και ψάρια
κατεψυγμένα λαχανικά (να ξεπαγώνουν και μετά)
αυγά και τσόφλια αυγών
11. Τι δεν πρέπει να ρίχνω μέσα στον κάδο; Μέσα στον κάδο κομποστοποίησης δεν πετάμε μη οργανικά απορρίμματα όπως:
12. Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω καλύτερη λειτουργίας του κάδου; Για την καλύτερη λειτουργία του κάδου κομποστοποίησης πρέπει να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:
Με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, περιστρέψτε το καπάκι έτσι ώστε να ανοίξει εντελώς και να αποκαλυφθεί η επιφάνεια που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό.
Αδειάστε όλα τα υπολείμματα στην επιφάνεια κάτω από το καπάκι.
Κλείστε το καπάκι εντελώς
Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στη χειρολαβή σχήματος Τ και περιστρέψτε την τουλάχιστον μια φορά. Καθώς περιστρέφεται τη χειρολαβή, το διπλό πτερύγιο που βρίσκεται κάτω από το καπάκι θα σαρώσει τα υπολείμματα οδηγώντας τα στο χώρο της ζύμωσης. Ταυτόχρονα, τα οργανικά υπολείμματα των προηγούμενων ημερών θα ανακατεύονται από ειδικά διαμορφωμένες λάμες που είναι προσαρμοσμένες χαμηλότερα στον άξονα.
Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως και 3σε καθημερινή βάση
Με την παρέλευση 30 με 40 ημερών, αφαιρέστε τα δύο συρτάρια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του κάδου και αδειάστε το περιεχόμενο τους στις σακούλες που σας έχουν προηγουμένως μοιραστεί για αυτό το σκοπό. Το περιεχόμενο των συρταριών, γνωστό ως κόμποστ, αποτελεί υψηλής ποιότητας υλικό για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών σε γεωργικές εφαρμογές.
Επανατοποθετείστε τα συρτάρια στον κάδο. Αποφύγετε την άσκοπη αφαίρεση και επανατοποθέτηση των συρταριών.
Σε συχνά διαστήματα (1-2 εβδομάδων) ανοίγετε τη βάνα και συλλέγετε σε ένα πλαστικό μπουκάλι τα υγρά υπολείμματα από το κατώτερο τμήμα του κάδου.
13. Γιατί ο αναδευτήρας δυσκολεύεται να περιστραφεί; Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο αναδευτήρας περιστρέφεται πολύ δύσκολα είναι η τοποθέτηση στον κάδο μεγάλων κομματιών οργανικών απορριμμάτων. Τα απορρίμματα πρέπει να κόβονται σε μικρά κομμάτια πριν τοποθετηθούν στον κάδο έτσι ώστε η περιστροφή του αναδευτήρα να γίνεται με την ελάχιστη δύναμη. Έτσι οι λεπίδες που βρίσκονται στο εσωτερικό του κάδου δεν καταπονούνται και δεν σπάνε.
14. Ανοίγω την βρύση αλλά δεν τρέχει στράγγισμα; Κατά την έντονη ανάδευση υπάρχει πιθανότητα να περάσουν από την σχάρα και από τα συρτάρια μικρά κομμάτια οργανικού και να φτάσουν στην είσοδο της βρύσης με αποτέλεσμα να την φράξουν.
Για να ξεβουλώσει πάρτε ένα μεταλλικό σύρμα και περάστε το από την είσοδο της βρύσης για να ανοίξει η τρύπα και να τρέξει το στράγγισμα.
Αν πάλι δεν τρέχει, πρέπει να ξεβιδώσετε όλη την βρύση αφού πρώτα τοποθετήσετε από κάτω μία μεγάλη λεκάνη για να μαζέψετε το στράγγισμα. Αφού αδειάζει όλο το στράγγισμα ξανά βιδώστε την βρύση.
15. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το κόμποστ στα λουλούδια αμέσως μετά τον κάδο; Το κόμποστ στο οποίο παράγεται και μαζεύεται στα συρτάρια του κάδου δεν είναι τελείως σταθεροποιημένο (χωνευμένο). Για να ωριμάσει τελείως και να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί στα φυτά πρέπει να παραμείνει για τουλάχιστον ένα μήνα σε βιοαποδομήσιμες περφορέ σακούλες τις οποίες πρέπει να έχετε παραλάβει μαζί με τον κάδο. Στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγω δεν έχετε σακούλες μπορείτε να τοποθετήσετε το κόμποστ σε ένα κουβά και να το ανακατεύετε κάθε εβδομάδα για να αερίζεται.
16. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το υγρό που παράγεται στα φυτά μου; Το υγρό αυτό, γνωστό και ως στράγγισμα, αποτελεί εξαιρετικό υγρό λίπασμα για φυτά σε γλάστρες ή κήπους, ωστόσο επειδή τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται μεγάλη συγκέντρωση είναι αναγκαίο να γίνεται αραίωση του για να μην 'κάψει' τα φυτά. Προτείνεται για κάθε μισό λίτρο στράγγισμα που παράγεται να αραιώνεται σε ένα κουβά με νερό των 10 λίτρων.
17. Πάνω από τον κάδο εμφανίστηκαν μυγάκια, πως μπορώ να τα ξεφορτωθώ; Οι μύγες ζούνε στα διατροφικά υπολείμματα της κουζίνας. Τρέφονται από αυτά και αναπαράγονται σε αυτά. Για να το αποφύγετε αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε ρίξει αρκετό πριονίδι έτσι ώστε να καλύψει το πάνω στρώμα των υπό κομποστοποίηση διατροφικών υπολειμμάτων που βρίσκονται στον κάδο.
18. Ο κάδος μου μυρίζει έντονα, τι πρέπει να κάνω; Συνήθως ο κάδος κομποστοποίησης δεν μυρίζει άσχημα. Ο λόγος που προκαλεί έντονη μυρωδιά είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός αέρας μέσα στον κάδο. Αυτό μπορεί να λυθεί προσθέτοντας αρκετό πριονίδι ή ξηρά φύλλα και στην συνέχεια να γίνει καλή ανάδευση.